Trädgårdsforeningen i Göteborg og dens rosensamling.

Trädgårdsforeningen i Göteborg er en af de bedst bevarede parker fra det 19. århundrede i Europa, en grøn oase midt i byens hjerte, der tiltrækker over to millioner besøgende hvert år. Bølgende plæner og blomsterbede er fyldt med hjemmehørende og eksotiske planter og ligger ved siden af historiske bygninger, der tager dig tilbage til guldalderen for havebrug. Med sine blide linjer har parken en meget distinkt atmosfære fra det 19. århundrede.

Den huser også Skandinaviens største rosenhave, med en stor samling af gamle haveroser, herunder flere sjældne sorter identificeret af Programmet for Mangfoldighed af Dyrkede Planter-projektet (POM), indsamlet i de vestlige dele af Sverige, som Dalstorp og Sandviks (afbilledet).

Haven selv var det 19. århundredes barndomsdrøm af soldat og amatørbotaniker Kaptajn Henric von Normann, der havde set andre store parker og haver i Europa under sine rejser. Han ønskede at skabe en botanisk have for byen samt en haveforening, i stil med Royal Horticultural Society i England (grundlagt i 1804).

Året var 1842. Folk i Göteborg havde levet i mere end 150 år omgivet af imponerende grå granitbymure, og Kaptajn von Normann fandt et modtageligt publikum for sit forslag. Der blev oprettet en ‘aktietegning’, der blev bredt støttet af middelklassen. Med finansieringen på plads gik arkitekter og landskabsarkitekter i gang med at omdanne det, der reelt set var en mose.

Parken var oprindeligt kun åben for abonnenter eller mod betaling af en entréafgift og overlevede på den måde frem til 1970’erne, hjulpet af salget af frø og planter, både importeret og fra haven. Ved begyndelsen af det 20. århundrede var planteskolen vokset til at være en af de største og mest respekterede i branchen, og perioden fra slutningen af 1800-tallet til Første Verdenskrig var guldalderen for Haveforeningen i Göteborg.

Økonomiske vanskeligheder i Sverige i løbet af 1930’erne, meget kolde vintre i både 1930’erne og 40’erne, der dræbte mange planter både i parken, Palmehuset og planteskolen, sammen med en konstant skrumpende strøm af besøgende, ændrede radikalt forholdene. I 1975, under en økonomisk nedgang, så parkens fremtid usikker ud, og den blev overdraget til Göteborgs kommune. I 1992 blev haven erklæret et fredet historisk sted under Kulturarvsloven. Adgang til parken har været gratis for offentligheden siden 2012. I hjertet af parken står det berømte Palmehus. Bygget i glas og smedejern er det et kunstværk. Modelleret efter det berømte Crystal Palace i London og bygget i Skotland har det været et populært sted at besøge siden dets opførelse i 1878. Palmehuset er næsten 1.000 kvadratmeter stort og opdelt i fem sektioner: Nave, Middelhavshuset, Kameliahuset, Tropehuset og Vandhuset.

Side 2

‘Dalstorp’ Foto Henny Johansson
‘Dalstorp’, Valsäng, Tjörn:
Foto Henny Johansson
Trädgårdsföreningens drivhus (Palmehuset)
‘L’Enchanteresse’ (oprindeligt ‘Grande Henriette’) sammen med nepeta, salvia og andet. Foto: Emmelie Georgii