Tekst og foto: Catarina Lund
Vores have ligger ved vores sommerhus i Hagbyhamn, to mil syd for Kalmar ved kysten. Sommerhuset er en gammel bryggers, som vi har udvidet, og haven begyndte vi at udvikle i 2010. Grunden ligger med en åben sydlig beliggenhed i det sydlige Møres landbrugslandskab.
Ved planlægningen af haven har vi brugt en “omvendt” planlægningsmetode ved at anlægge bedene i de mellemrum, der opstår mellem andre områder som stier og siddepladser.
Havens fokus er primært på enkeltblomstrende gamle roser sammen med passende stauder som for eksempel påskeliljer, akelejer, iris, pæoner, riddersporer, fingerbøl og liljer, men vi har også nogle få remonterende roser samt noisette- og teroser. Teroserne dyrkes i potter og overvintrer i huset. I alt har vi mellem 150 og 200 sorter roser, herunder en del POM-roser og andre lokale fundne roser, såsom ‘Linnés Hammarby’, som har en lokalitet i nærheden af vores grund.
Vi har en særlig interesse for teroser og har taget os af POM-roserne ‘Anna-Sofia’ og ‘Mina’ med henblik på at bevare og sprede disse roser.
På grunden findes en stor busk med den fyldte kanelrose, som viste sig at tilhøre klonen ‘Hångers källa’. Den vokser under eg og birke uden nogen form for pleje udover at vi sørger for, at den ikke spreder sig for meget.
Vi har et par arvede roser. Den ene er ‘Blomsterhult’, og den anden er ‘Onkel Carl’, som oprindeligt stammer fra min farmors have i Sörmland og min mormors mors have i København, henholdsvis.
Vi er lidt duftnørder og vælger ofte roser ud fra, hvordan de dufter, men også deres udtryk og følelse er vigtige. Vi værdsætter især udseendet på roser fra tiden omkring forrige århundredeskifte. Målet er at beklæde huset og haven med roser og samtidig bevare den vilde følelse med en eng, der fører ind i haven, og kontakten med det åbne landskab.
Vi værner om den biologiske mangfoldighed, så derfor har vi en eng i stedet for en klippet græsplæne og et vildt område med træer og buske. Vi har firben på grunden og bevarer sanddynger specielt til deres overvintring og æglægning.
Velkommen til vores have i Hagbyhamn.
Originalartiklen stod i Svenska Rosensälskapets
Rosenbladet nr 2. 2023